Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Valitse sivu
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Usein kysytyt kysymykset

siviilipalveluksesta

Siviilipalveluksen kesto ja sisältö

Mitä on siviilipalvelus ja kauanko se kestää?

Siviilipalvelus on vaihtoehto varusmiespalvelukselle ja kestää 347 päivää. Tähän kuuluu koulutusjakso, lomat ja työpalveluspäivät. Siviilipalvelus alkaa aina koulutusjaksolla.

Yleistä siviilipalveluksesta

Mikä on omasivari?

Omasivarin kautta voit hoitaa siviilipalvelukseen liittyviä asioitasi. Voit tehdä oman toiveen koulutusjakson alkamisajankohdasta ja anoa lomia. Löydät perustietosi ja voit tarkistaa palvelustilanteesi, kuten käytetyt lomat sekä ennakoidun palveluksen päättymisajankohdan.

Voinko lopettaa siviilipalveluksen milloin haluan?

Et voi lopettaa milloin haluat. Voit hakea vapautusta tai lykkäystä siviilipalveluksesta.

Mistä voin hakea palveluspaikkaa?

Listatut ja avoimet siviilipalveluspaikat (mol.fi)

Voit myös hakea sinua kiinnostavaan paikkaan, vaikka se ei olisi listattuna vielä siviilipalveluspaikaksi, eli kannattaa etsiä paikkoja listattujen lisäksi. Palveluspaikat ovat yleishyödyllisiä voittoa tavoittelemattomia toimijoita, kuten julkisen sektorin palvelut (koulutus, terveydenhuolto) tai järjestöt. Palveluspaikka ei voi olla voittoa tavoitteleva (yritykset) tai poliittisesti sitoutunut taho.

Miten ja milloin haen palveluspaikkaa?

Haet siviilipalveluspaikkoja lähettämällä työhakemuksen ja ansioluettelosi sinua kiinnostaviin palveluspaikkoihin. Voit ottaa yhteyttä palveluspaikkojen sähköpostiin ja lähettää hakemuksesi jo ennen siviilipalveluksen koulutusjaksoa, mutta myös sen aikana ja sen jälkeen. Voit myös aina soittaa perään ja kysyä lisää avoimesta palveluspaikasta tai mahdollisuudesta saada palveluspaikka.

Palveluspaikan etsiminen

Mitä teen sitten, kun olen saanut palveluspaikan?

Kun olet käynyt haastattelussa ja saanut palveluspaikan, sitoumus eli ”työsopimus” tehdään palveluspaikan ja sinun, eli siviilipalvelusvelvollisen, välillä. Palveluspaikka tekee sitoumuksen ja se tulee sinulle näkyville omasivariin, jossa sinä allekirjoitat sitoumuksen. Tämän jälkeen siviilipalveluskeskus hyväksyy sitoumuksen. Ennen sitoumuksen allekirjoitusta, tarkistathan että sitoumuksen sisältö on oikein palveluksen päiväysten, majoituksen, turvallisuusselvityksen ja rikostaustaotteen sekä terveydenhuollon osalta. Tästä kaikesta olette sopineet palveluspaikan kanssa ennen sitoumuksen tekoa.

Koulutusjakson kesto ja sisältö

Mitä koulutusjaksolla tapahtuu?

Koulutusjakso kestää neljä viikkoa (n. 28 päivää) sisältäen kolmen viikon etäkoulutusjakson ja viikon (5-9 päivää, voi sisältää viikonlopun) lähikoulutusjakson siviilipalveluskeskuksessa Lapinjärvellä. Koulutusjakson etäluennoille ei voi osallistua ulkomailta, vaan koko koulutusjakso suoritetaan Suomesta käsin. Koulutuksessa käydään eri teemoja läpi liittyen sinun toivomaasi koulutussuuntaukseen sekä annetaan työnhakuvalmennusta. Toivot koulutusjakson ajankohdan ja suuntauksen omasivarista.

Mitä lähikoulutusjaksolla syödään?

Koulutusjaksoon Lapinjärvellä kuuluu neljä ruokaa päivässä, aamupala klo 8-8:30, lounas klo 12–13, päivällinen klo 16-17, ja päivälliseltä mukaan haettava iltapala.

Ilmoita hyvissä ajoin ennen lähijaksosi alkua keittiöllemme allergiat sekä mahdollsiet erityisruokavaliosi sähköpostitse. Liitä sähköpostiin nimesi, eräsi sekä ryhmäsi.

  • siviilipalvelus.keittio@compass-group.fi

Missä asumme lähijaksolla?

Asutte 2-6 hengen huoneissa Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa.

Tilat ja ruokailu Siviilipalveluskeskuksessa.

Mitä varusteluja ja palveluja siviilipalveluskeskuksella on?

Majoitushuoneiden käytävillä on yhteiset WC:t, pesuhuoneet ja suihkut. Vuodevaatteet saa koulutuskeskuksesta. Muut varusteet on tuotava itse mukana. Esimerkiksi oma lukko kannattaa tuoda, jos haluat jättää arvotavaroita lukittavaan kaappiin. Asuintiloissa on yhteisiä televisiohuoneita ja keittiö, jossa on muun muassa mikro ja jääkaappi. Pesukone löytyy vaatteiden pesuun. Keskuksella on myös sauna, vapaa-aikatiloja sekä kuntosali.

Tuet ja tulosi siviilipalveluksen aikana

Mitä tukia saan siviilipalveluksen aikana?

Kela maksaa erilaisia tukia siviilipalveluksen aikana. Palveluspaikka maksaa päivärahan. Jos otat vastaan palveluspaikan tarjoaman asunnon, palveluspaikka maksaa myös vuokrasi. Mikäli kieltäydyt palveluspaikan osoitetusta majoituksesta ja sinulla on vuokrakuluja, sinulla on mahdollisuus Kelan sotilasavustuksen asumistukeen, jos olet asunut asunnossa minimissään 3kk.

Etuudet siviilipalveluksen aikana

Saanko tehdä töitä ja ansaita rahaa tai opiskella siviilipalveluksen aikana?

Jos otat vastaan palveluspaikan tarjoaman asunnon ja he maksavat sen vuokran, saat ansaita lisätuloja niin paljon kuin haluat. Saat tehdä muita töitä ja ansaita rahaa tai opiskella palveluspaikan työajan ulkopuolella. Tulojen suojaraja on kuitenkin Kelassa 300 euroa, eli jos ansaitset sitä enemmän, saatat menettää Kelan maksaman vuokran.

Maksetaanko siviilipalveluksesta palkkaa?

Ei makseta palkkaa. Siviilipalveluksesta ei saa maksaa palkkaa, vaan korvausta palveluksestasi. Sinulle maksetaan päivärahat ja ruokarahat joka päivältä siviilipalveluksen etäkoulutusjakson aikana. Työpalveluksen aikana sinulle maksetaan päivärahat joka päivältä. Ruokaraha maksetaan viikkopäiviltä, jos palveluspaikka ei voi tarjota ruokaa.

Mitä kustannuksia minulle tulee siviilipalveluksen aikana?

Palveluspaikka korvaa majoituksen, päivärahan, matkakorvaukset, ruokailun tai ruokarahat ja terveydenhuollon. Tähän ei kuulu jätemaksu, internet, autopaikka ja asuntolaina.

Missä asun siviilipalveluksen aikana? Maksaako joku vuokrani?

Saat asua vanhemmillasi tai omassa asunnossasi. Jos otat vastaan palveluspaikan tarjoaman asunnon, palveluspaikka maksaa vuokrasi. Mikäli kieltäydyt palveluspaikan osoitetusta majoituksesta ja sinulla on vuokrakuluja, sinulla on mahdollisuus Kelan sotilasavustuksen asumistukeen, jos olet asunut asunnossa minimissään 3kk.

Majoitus työpalvelujakson aikana.

Maksetaanko minulle terveydenhuolto palveluksen aikana?

Kyllä, välttämättömän terveydenhuollon maksaa palveluspaikkasi. Tähän kuuluu muun muassa työterveyshuolto ja hammashuolto. Kaikki sairauspoissaolot ilmoitat palveluspaikallesi antamalla sairauslomatodistuksen. Yli 14 päivän sairaslomissa palvelus saattaa keskeytyä.

Terveydenhuolto palveluksen aikana

Kuka maksaa päivärahat ja milloin?

Ryhmävastaava maksaa päivärahan koulutusjakson aikana kahden viikon välein, ne tulevat tilillesi viikon päästä maksusta, eli viikolla kolme koulutusjakson aikana ja viikolla viisi koulutusjakson jälkeen. Palveluspaikka maksaa päivärahat joko kerran tai kahdesti kuussa, tästä voit keskustella palveluspaikan kanssa.

Päivärahat

Mitä lomia minulle kuuluu siviilipalveluksen aikana?

Sinulle kuuluu henkilökohtaista lomaa (HL) 18 arkipäivää palveluksesi aikana. Tämä lasketaan siviilipalvelukseesi, eli lomapäiviltä maksetaan päivärahat. Lisäksi sinulle kuuluu mahdollinen vanhempainvapaa 12 päivää ja sairaslomat, jotka lasketaan palvelukseen. Palveluspaikalla on myös mahdollisuus myöntää sinulle kuntoisuuslomia (KL), maksimissaan 20 päivää. Lisäksi voit halutessasi pitää henkilökohtaista syylomaa (HSL) maksimissaan 180 päivää, jota ei lasketa palvelukseesi, eli tämä käytännössä pidentää palvelustasi 180 päivällä.

Lomat

Yhteystiedot:

Kaikki siviilipalvelukseen liittyvät kysymykset: vastaus.siviilipalvelus@ely-keskus.fi

Siviilipalveluskeskuksella: Respa on auki 24h ollessasi lähijaksolla keskuksella Lapinjärvellä