Tjänstgörarens arbetstid och fritid
Civiltjänstgörarens arbetstid
Civiltjänstgöraren följer den arbetstid som bestämts för tjänstgöraren inom ramen för tjänstgöringsplatsens allmänna arbetstid. Tjänstgörarens arbetstid jämställs med arbetstiden för de anställda på civiltjänstgöringsplatsen som utför samma eller motsvarande arbete.
Tjänstgörarens arbetstid är minst 36 och högst 40 timmar per vecka. Den föreskrivna arbetstiden per vecka hindrar inte att arbetstiden utjämnas under överenskomna utjämningsperioder, så arbetstiden till exempel kan arrangeras periodvis. Om civiltjänstgöraren förordnas till mertidsarbete som överstiger den ordinarie veckoarbetstiden, ska tjänstgöraren så fort som möjligt få det utförda mertidsarbetet ersatt med en lika lång fritid. Ersättning i fritid får inte sparas för att tas ut först i slutet av tjänstgöringstiden.
På civiltjänstgöraren tillämpas inte det tjänste- eller arbetskollektivavtal som gäller arbetet i fråga. Civiltjänstgöraren har dock rätt till motsvarande ledigheter på så kallade söckenhelger (nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, annandag påsk, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, midsommarafton, självständighetsdagen, julafton juldagen och annandag jul) som de övriga arbetstagarna på civiltjänstgöringsplatsen.
På det arbete som civiltjänstgöraren utför tillämpas arbetarskyddslagen. På civiltjänst tillämpas lagen om företagshälsovård, om inte annat föreskrivs i civiltjänstlagen.
Till arbetstiden räknas inte den tid som reserverats för måltider och inte heller den tid som går åt till de dagliga resorna mellan inkvarteringsstället och tjänstgöringsplatsen. Arbetsresans längd ska dock vara skälig. Restiden under kommenderingsresor räknas som arbetstid.
Civiltjänstgöringsplatsen ska se till att tjänstgöraren även under tjänstgöringsplatsens semesterperioder vid behov kan få kontakt med någon i personalen.
Skiftarbete
Tjänstgöraren ska informeras om arbetsskiften på samma sätt och vid samma tidpunkt som övriga anställda. På tjänstgörarens arbetsskiften tillämpas de principer som gäller på arbetsplatsen, och tjänstgöraren får inte enbart tilldelas veckosluts- eller nattskiften, såvida det inte finns skäl till detta som är kopplade till uppgiften som tjänstgöraren kände till innan hen skrev under förbindelsen (till exempel arbete som nattvakt).
Den jourtid under vilken civiltjänstgöraren till exempel förpliktas att uppehålla sig på sin inkvarteringsplats för att vid behov kunna kallas till arbete räknas som arbetstid, så att två timmar jour motsvarar en timme arbete. Vilken tid på dygnet eller vilken veckodag arbetet, övertidsarbetet eller jouren har utförts saknar betydelse.
Fritid
Civiltjänstgöraren har rätt till tillräcklig vilo- och fritid som behövs för vila och rekreation. Övrig tid än den som fastställts som civiltjänstgörarens tjänstgöringstid, dvs. 36–40 timmar per vecka, är tjänstgörarens fritid. Civiltjänstgörarens ordinarie veckoledighet fastställs i allmänhet på samma sätt som för anställda som utför motsvarande uppgifter på tjänstgöringsplatsen.
Yrke, näring, förvärvsarbete eller studier som civiltjänstgöraren eventuellt utövar under sin fritid får inte hindra tjänstgöraren från att fullgöra sin civiltjänstplikt.
Civiltjänstgöraren får inte utföra arbete mot lön eller arvode på sin tjänstgöringsplats.