Utbildningsperioden
Civiltjänsten inleds alltid med en utbildningsperiod
Civiltjänstgöringen börjar alltid med en utbildningsperiod. Syftet med utbildningsperioden är att ge tjänstgöraren information om civiltjänsten, lagen som styr civiltjänsten samt om civiltjänstens roll i national beredskap. Utöver det får tjänstgöraren kunskap om arbetstjänsten och stöd att söka arbetstjänstgöringsplats.
Under utbildningsperioden kommer tjänstgöraren att få information om individens och samhällets beredskap i undantagstillstånd. Tjänstgöraren blir förberedd att agera i olika vardagliga utmaningar både medan och efter arbetstjänsten.
När du väljer att utföra utbildningsperioden på svenska kommer alla (på grund av gruppstorlek) för det mesta att placeras i samma grupp. Betoningen på utbildningshelheterna varierar beroende från kontingent till kontingent, men huvudsakligen alla perioder innehåller FHJ 1, historia om vapenvägran, ekonomihantering, hygienpass och förebyggande av våld. Andra innehåll kan vara miljöfostran, motion, skyddande av kulturegendom, brandsläckning, räddning, befolkningsskydd, icke-våld, mänsklig rättighet, restorativ rätt, självkännedom, välmående och psykisk första hjälp.
Du kan välja en finskspråkig grupp ifall innehålet/schemat passar dig bättre. Observera att utbildningsperioden ordnas på finska och kräver deltagande på finska.
Information om finskspråkiga inriktningsgrupperna
Utbildningsperioden i praktik
Undervisningen ordnas delvis distans och delvis närvarande på centralen i Lappträsk. Man kan inte delta i distansundervisning utomlands utan utbildningsperioden utförs i sin helhet i Finland. Mera information om utbildningsperiodens upplägg ca. en månad innan periodens början. Distansundervisningen sker i Teams, och instruktioner samt länk skickas åt deltagaren innan utbildningsperiodens början.
Undervisningen sker huvudsakligen mellan kl. 9.00 och 16.00 men kvällsundervisning under närperioden kan förekomma. Under närstudieperioden undervisnings också på veckosluten. Vissa undervisningshelheter kan innehålla en slutexamen. Närmare info och läsordning skickas ca. en vecka innan utbildningsperiodens början.
Ankomst till närundervisningsperioden
Resor till Lappträsk för närstudieperioden med kollektivtrafik enligt schema (beställningstrafik till Civiltjänstcentralen från Helsingfors och Kouvola). Anvisningar för beställning av resor och biljetter skickas per e-post innan närstudieperiodens början. Man kan åka med egen bil men kostnader ersätts inte.
Resor under utbildningsperioden
Inkvartering på centralen ordnas i rum för 2–6 personer. Det är också möjligt att själv ordna egen inkvartering och t.ex. bo hemma under närstudieperioden, men resekostnader ersätts endast för ankomsts- och avfärdsdagarna. Övrigt resande på egen bekostnad. Måltider ordnas i Civiltjänstcentralens egen matsal (frukost, lunch, middag och kvällsmat med från middagen).
Kom till Civiltjänstcentralen endast om du är frisk!
Läs mera: