Permissioner
Inom civiltjänsten finns följande permissioner:
- Personlig permission (PP) 18 dagar
- Duglighetspermission (DP) 20 dagar
- Föräldraledighet (FL) 12 dagar
- Befrielse från tjänsteuppgifter
- Sjukpermission (SL)
- Personlig orsakspermission (POP) 180 dagar
- Övriga permissionsanvisningar
- Hur räknas permissioner i samband med helgdagar?
Civiltjänstgöringsplatsen bestämmer om permission ska beviljas och tidpunkten för permissionen. Permissionsdagar och föräldraledighet räknas i vardagar, så att permissionstid inte används för den ordinarie veckoledigheten, med undantag för personlig orsakspermission (POP) som beviljats för en hel vecka.
Civiltjänstgöraren får dagpenning för de permissionsdagar som räknas in i tjänstgöringstiden. I tjänstgöringstiden inräknas personlig permission (PP), duglighetspermission (DP), föräldraledighet (FL), befrielse från tjänsteuppgifter och sjukpermission (SL).
Civiltjänstgöraren ersätts även för måltider under sådan permission och ledighet som tjänstgöraren tillbringar i inkvartering som civiltjänstgöringsplatsen har anvisat.
1. Personlig permission (PP)
Civiltjänstgöraren har rätt till personlig permission (PP), som beviljas utan särskilt skäl och räknas som tjänstgöringstid. Den personliga permissionens sammanräknade längd är 18 dagar under hela tjänstgöringstiden.
- Personlig permission får inte förordnas under veckoledighet (dvs. under veckoslut eller så kallade söckenhelger då personalen på tjänstgöringsplatsen har ledigt).
- Permissionerna fördelas jämnt över hela tjänstgöringstiden. Personliga permissioner kan i mån av möjlighet ges enligt tjänstgörarens behov, också så att personliga permissioner sammanförs till en längre permission.
- Det är bra att inleda planeringen av civiltjänstgörarens permissioner redan när tjänstgöraren introduceras i arbetet. Tjänstgöringsplatsen ska se till att tjänstgöraren använder alla 18 personliga permissionsdagar.
2. Duglighetspermission (DP)
Civiltjänstgöraren kan få duglighetspermission i sammanlagt högst 20 dygn, om tjänstgöraren särskilt utmärkt sig under tjänstgöringstiden. Duglighetspermissionen räknas in i tjänstgöringstiden.
Duglighetspermission ges på initiativ av civiltjänstgöringsplatsen, till exempel civiltjänstgörarens chef, utifrån individuellt berömligt uppförande under tjänstgöringen, i allmänhet genast när det finns skäl till det.
- Grunderna för att bevilja duglighetspermission beror på typen av tjänsteuppgifter. Duglighetspermission kan till exempel beviljas för ovanligt väl utförda tjänsteuppgifter, särskilt stor initiativförmåga och särskilt stort ansvarstagande, stor flexibilitet i fråga om tidsscheman eller uppgifter eller konstruktiva förslag till utveckling av arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna.
- Tjänstgöringsplatsen kommer överens om tidpunkten för permissionen med tjänstgöraren och antecknar permissionen i Sivariweb manuellt.
Duglighetspermissioner ska inte sparas till slutet av tjänstgöringstiden, om det inte finns särskilda skäl för detta.
3. Föräldraledighet (FL)
Civiltjänstgöraren har rätt till föräldraledighet under 12 dagar i samband med att ett eget barn föds. Denna ledighet räknas in i tjänstgöringstiden. Civiltjänstgöraren ska på begäran uppvisa till exempel en födelseattest.
Till föräldraledigheten räknas inte veckoledighet eller motsvarande lediga dagar. Under föräldraledigheten betalas dagpenning och kostpenning om tjänstgöraren har tagit emot inkvartering som anvisats av tjänstgöringsplatsen.
I regel ska föräldraledigheten inledas inom en månad från barnets födelse.
4. Befrielse från tjänstgöring
Civiltjänstgöringsplatsen kan bevilja civiltjänstgöraren befrielse från vissa tjänsteuppgifter på bestämda grunder utan att tjänstgöraren behöver ansöka om permission. Tiden för befrielse betraktas som tjänstgöringstid och antecknas i Sivariweb som en ”Befrielse från tjänstgöring”-händelse.
Befrielse kan beviljas på följande grunder:
- inträdesprov, studentskrivningar
- för att återhämta sig efter en sjukdom eller skada
- en nära anhörigs död eller akuta allvarliga sjukdom, eller
- något annat tvingande personligt skäl.
Befrielse från tjänstgöring kräver oftast att grunden för beviljandet är akut, allvarlig, tvingande och tillfällig.
Annat tvingande personligt skäl kan till exempel vara kallelse att infinna sig inför domstol eller att på myndighetsorder infinna sig vid ett vittnesförhör. Tjänstgöringsplatsen avgör längden på befrielsen. Det är dock alltid fråga om en kortare och tillfällig befrielse.
Befrielse från tjänstgöring ska inte användas när barn insjuknar. I dessa fall ska man i första hand använda personlig permission.
Som nära anhörig räknas:
- make, maka eller sambo,
- barn, varaktigt underhållsberättigade barn och makens/makans barn,
- egna föräldrar (även adoptiv- eller fosterföräldrar) och styvföräldrar,
- mor- och farföräldrar och
- syskon.
5. Sjukpermission (SL)
Ett sjukintyg ska uppvisas för varje sjukfrånvarodag. Tjänstgöringsplatsen beviljar sjukpermission (SL) på basen av ett sjukintyg. Intyget kan vara skrivet av en läkare eller en sjukskötare/hälsovårdare. Sjukpermissionen räknas som tjänstgöringstid. Tjänstgöringsplatsen kan ansöka om att arbetstjänsten avbryts på grund av lång sjukfrånvaro (ca 2 veckor) eller många kortare sjukfrånvaroperioder efter varandra eller om en läkare har konstaterat att tjänstgöraren inte är tjänsteduglig.
Om civiltjänstgöraren blir sjuk eller skadas under permissionen ska han eller hon i första hand söka vård hos en läkare som tjänstgöringsplatsen anvisat, om det inte finns tvingande skäl att anlita en annan läkare. Civiltjänstgöraren ska utan dröjsmål underrätta tjänstgöringsplatsen om han eller hon blir sjuk och lämna in ett intyg om sjukfrånvaro.
Den dag sjukpermissionen börjar avbryts annan permission som räknas som tjänstgöringstid.
- Hälsovård
- Hemförlovning – Civiltjänstgöringen avbryts – Tjänstgöringen avbryts på grund av hälsoskäl
6. Personlig orsakspermission (POP)
Tjänstgöringsplatsen kan av personliga skäl bevilja civiltjänstgöraren personlig orsakspermission (POP), vars längd under hela tjänstgöringstiden är högst 180 dagar. Personlig orsakspermission räknas inte in i tjänstgöringstiden. Personlig orsakspermission beviljas av den ansvariga personen på civiltjänstgöringsplatsen.
Personlig orsakspermission kan till exempel motiveras med ekonomiska skäl, familjeskäl, en personlig semesterresa eller ett förtroendeuppdrag. När personlig orsakspermission beviljas för en hel vecka, räknas även veckoledighetsdagarna som personlig orsakspermission.
Under personlig orsakspermission har civiltjänstgöraren inte rätt till fria resor, fri hälsovård eller andra förmåner med anknytning till uppehälle.
Tjänstgöringsplatsen ska utan dröjsmål anteckna personliga orsakspermissioner i Sivariweb, varifrån uppgifter om personlig orsakspermission som överstiger 15 dagar automatiskt överförs till FPA.
7. Övriga permissionsanvisningar
Beslut om permission fattas av chefen för tjänstgöringsplatsen eller den som har förordnats att ansvara för civiltjänstärenden. Personlig orsakspermission beviljas alltid av den ansvariga personen på civiltjänstgöringsplatsen. Civiltjänstgöraren ska ansöka om permission i god tid före den planerade tidpunkten, så att tjänstgöringsplatsen hinner göra eventuella arbetsskiftsarrangemang. Permission kan endast i undantagsfall beviljas med början från den dag då civiltjänsten eller arbetstjänsten inleds.
Civiltjänstgöraren kan ansöka om permission via Omasivari och tjänstgöringsplatsen kan behandla ansökan i Sivariweb. I det fallet överförs uppgifterna om permissionen automatiskt till uppgifterna om tjänstgörarens tjänstgöringshändelser.
Om civiltjänstgöraren behöver förlänga permissionen medan den pågår ska han eller hon utan dröjsmål och bevisligen av tjänstgöringsplatsen ansöka om förlängning. Tjänstgöraren får inte fortsätta permissionen utan att ansökan har godkänts. Vid behov ska ansökan innehålla en utredning om behovet av förlängning.
Vid beräkning av permissioner beaktas endast hela kalenderdygn.
Om civiltjänstgörarens permissionsresa till hemorten (eller till en annan ort som tjänstgöraren har beviljats fri resa till) tar över sex timmar i en riktning med allmänna kommunikationsmedel, kan tjänstgöringsplatsen kompensera tjänstgöraren för den tid som överskrider sex timmar (förlängd resa) genom att utgående från tidtabellerna för resorna till och från permissionen vara flexibel i fråga om klockslagen för tjänstgöringens början och slut.
8. Hur räknas permissioner i samband med helgdagar?
Helgdagar infaller under veckan då andra som utför motsvarande arbete har en extra ledig dag.
- Antalet helgdagar dras av från sju. (OBS! En helgdag som infaller under ett veckoslut med sedvanlig kontorsarbetstid medför inte en extra ledig dag.)
Permissionsdagar får inte förordnas till veckoledigheter.
- Två dagar varje vecka är veckoledighetsdagar.
Har arbetsdagar utförts under veckan?
- De återstående dagarna räknas som permissionsdagar.
Exempel: Tjänstgöraren arbetar med sedvanlig kontorsarbetstid på ett ställe där julafton, juldagen, annandag jul, nyårsdagen och trettondagen är lediga dagar för personalen. Tjänstgöraren vill ha permission från måndag 22.12 till tisdag 6.1. Hur många permissionsdagar ingår i perioden?
Permissionsperiodens längd är 16 dygn. Det ingår fem söckenhelger. Det ingår fyra dagar veckoledighet. Återstående 7 dagar är permissionsdagar (personlig permission eller duglighetspermission).