Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Välj en sida
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tjänsteuppgifter

  1. Bestämmande av arbetsuppgifter
  2. Arbetstjänst kontra arbets- eller tjänsteförhållande
  3. Anställningar före arbetstjänsten
  4. En utbildningsanstalt som tjänstgöringsplats
  5. Arbete på fritiden
  6. Inträdesprov
  7. Utlåtande om hinderslöshet
  8. Utannonsering av ledig tjänstgöringsplats
  9. Tjänstgöraren som har ett i kraft varande arbetsavtal- eller tjänsteförhållande efter hemförlovningen

1. Bestämmande av arbetsuppgifter

Civiltjänstgöraren och tjänstgöringsplatsen avtalar om fullgörande av arbetstjänst genom att göra en förbindelse. Det är bra att komma överens om arbetsuppgifterna ganska noggrant i förväg. Också om eventuella förändringar i arbetsuppgifterna, till exempel under tjänstgöringsplatsens semestertider.

Förbindelsen

Tjänstgöringsplatsen ska introducera civiltjänstgöraren i tjänstgöringsplatsen och arbetsuppgifterna. Arbetsuppgifterna bestäms med hänsyn till civiltjänstgörarens lämplighet och övertygelse.

  • När lämpligheten bedöms beaktas i första hand tjänstgörarens utbildning, arbetserfarenhet och hälsotillstånd.
  • Civiltjänstgörarens övertygelse är av central betydelse vid anordnandet av tjänstgöringen. Vad tjänstgöraren själv har uppgett om sin övertygelse ska beaktas när tjänstgöringsplatsen och tjänsteuppgifterna bestäms. Om den uppgift som tilldelats tjänstgöraren strider mot dennas övertygelse ska tjänstgöraren förordnas andra uppgifter.

Finskspråkiga och svenskspråkiga civiltjänstgörare måste kunna fullgöra civiltjänsten på sitt modersmål. Även något annat modersmål som civiltjänstgöraren har beaktas vid förordnandet av tjänstgöringsplats och tjänsteuppgifter, åtminstone när det gäller de språkkunskaper som uppgifterna kräver och språkkunskaperna hos personalen på tjänstgöringsplatsen.

Civiltjänstgöraren ska samvetsgrant utföra de tjänsteuppgifter som anvisats honom eller henne på den arbetsplats som civiltjänstgöringsplatsen anvisat samt följa de direktiv som civiltjänstgöringsplatsen gett som arbetsledning.

Om civiltjänstgöraren försummar sina skyldigheter i samband med fullgörandet av tjänsteuppgifterna eller annars handlar i strid med sina tjänsteplikter kan Civiltjänstcentralen påföra disciplinstraff enligt civiltjänstlagen.

Tjänstgöringsförseelser och disciplin

Tillbaka ↑

2. Arbetstjänst kontra arbets- eller tjänsteförhållande

Civiltjänst utgör inte något arbetsavtals- eller tjänsteförhållande med tjänstgöringsplatsen.

  • På civiltjänstgöringsplatsen får fullgörandet av tjänstgöringen inte vara förenat med något annat arbete eller något som helst ekonomiskt vederlag (t.ex. avlönade arbetsskiften).
  • Det får inte betalas lön till civiltjänstgöraren och inte heller exempelvis dagtraktamente, mötesarvode eller övertidsersättning som betalas till tjänstemän.
  • Civiltjänstgörarens arbetsinsats räknas inte in i dimensioneringen av arbetet.

Tjänstgörarens arbetstid och fritid

Civiltjänstgöraren får inte förordnas till sådant arbete som de anställda vid tjänstgöringsplatsen inte utför på grund av arbetskonflikt, förutom om det är fråga om en förbjuden stridsåtgärd.
Tillbaka ↑

3. Anställningar före arbetstjänsten

Ett tjänste- eller arbetsavtalsförhållande får inte upphävas på grund av beordrande till tjänstgöring. Ett tidigare anställningsförhållande, till exempel tidigare sommararbete eller ett tidsbundet arbetsavtal, utgör inte något hinder för att fullgöra civiltjänsten på samma arbetsplats.

    • Även arbete som utförs under läroavtalstid betraktas som arbete i ett anställningsförhållande.
    • Arbetspraktik och perioder för inlärning i arbete utan anställningsförhållande samt arbetsprövning genom arbetsförvaltningens försorg ska inte avbrytas på grund av att civiltjänsten inleds på så sätt att personen i fråga i stället övergår till att fullgöra civiltjänsten på samma arbetsplats.

Tillbaka ↑

4. En utbildningsanstalt som tjänstgöringsplats

Om civiltjänstgöringsplatsen är en läroanstalt:

    • Civiltjänstgöraren kan inte tjänstgöra i sådana uppgifter som är till direkt nytta för tjänstgörarens fortsatta studier vid läroanstalten i fråga. Tjänstgöraren får till exempel inte få studiepoäng eller motsvarande studieprestationer genom att fullgöra arbetstjänsten.
    • Om arbetstjänsten fullgörs vid samma läroanstalt där tjänstgöraren är inskriven som studerande ska chefen vara noga med att skilja mellan arbetsuppgifter som hör till fullgörandet av civiltjänsten och studierna.
    • Studier på fritiden är tillåtet även vid samma läroanstalt där tjänstgöraren fullgör sin arbetstjänst.

Tillbaka ↑

5. Arbete på fritiden

Civiltjänstgöraren kan under tjänstgöringstiden arbeta utan tidsbegränsningar på sin fritid, dock inte på den egna civiltjänstgöringsplatsen. Ersättning i pengar inverkar på det understöd som FPA beviljar.
Tillbaka ↑

6. Inträdesprov

Civiltjänstgöraren ska ges möjlighet att delta i inträdesprov som ordnas i Finland, även om inträdesproven hållas under arbetstid. Dagen för inträdesprovet ska införas i Sivariweb som ”befrielse från tjänstgöring”. Personlig orsakspermission är inte i detta fall förenligt med målen för ungdomslagen. Tjänstgöraren får även färdbiljetter för resan till inträdesprovet, vilka ersätts av statens medel. Möjligheten att delta i inträdesprov under arbetstid gäller inte förhandsuppgifter.
Tillbaka ↑

7. Utlåtande om hinderslöshet

Medan arbetstjänsten pågår utfärdar civiltjänstgöringsplatsen ett sådant hinderlöshetsintyg som krävs för pass. Intyget görs i Sivariweb, varefter civiltjänstgöraren via Omasivari kan skriva ut det eller ladda ner det och bifoga det till passansökan. Intyget ska innehålla uppgifter om för vilken tidsperiod passet kan beviljas enligt tjänstgöringsplatsen.

Hindersflöshet kan förordas fram till slutet av det kalenderår under vilket civiltjänstgöraren fyller 28 år. Hinderslöshet kan även förordas utan att ett slutdatum anges om endast en kort tid av arbetstjänsten återstår.

Sivariweb instruktioner, 12. Hinderlöshetsintyg

Tillbaka ↑

8. Utannonsering av ledig tjänstgöringsplats

Civiltjänstgöringsplatsen för in uppgifter om en ledig arbetstjänstplats och de önskemål som gäller civiltjänstgöraren i Sivariweb, varifrån de automatiskt överförs till den öppna tjänsten SivariwebPublic på Civiltjänstcentralens webbplats.

Sivariwebpublic – öppna arbetstjänstplatser (mol.fi)

Tjänstgöringsplatsen upprätthåller själv sina kontaktuppgifter och uppgifterna om arbetstjänstplatser på Sivariweb. En stängd anmälan om arbetstjänstplats kan vid behov uppdateras och öppnas på nytt.

Sivariweb instruktioner, 2.3 Administrering av arbetstjänstplatser

Civiltjänstgöringsplatsen väljer själv den civiltjänstgörare som är mest lämpad för uppgifterna, till exempel genom att intervjua de civiltjänstgörare som lämnat in en ansökan. På Sivarweb finns även CV:t för de civiltjänstgörare som har laddat upp det där. På basis av CV:na kan tjänstgöringsplatsen på eget initiativ kalla personer till intervju.
Tillbaka ↑

9. Tjänstgöraren som har ett i kraft varande arbetsavtal- eller tjänsteförhållande efter hemförlovningen

Arbetsgivaren får inte säga upp ett arbetsavtal på grund av civiltjänstgöring. Civiltjänstgöraren ska underrätta arbetsgivaren om återgång till arbetet senast 14 dagar före den planerade återgången till arbetet. Tjänstgöringsplatsen ska på begäran ge tjänstgöraren ett intyg över tidpunkten för hemförlovningen.

Bestämmelser om fortbeståndet av civiltjänstgörarens tidigare arbetsavtals- eller tjänsteförhållande efter civiltjänsten finns i lagen om fortbestånd av arbetsavtals- och tjänsteförhållandet för den som fullgör skyldighet att försvara landet (305/2009).
Tillbaka ↑

 Civiltjänstregistrets informationsskyddsreferat (pdf)