Kotiuttaminen
1. Kotiuttaminen täysin palvelleena
Siviilipalveluspaikka kotiuttaa siviilipalvelusvelvollisen, kun hän on suorittanut palvelusvelvollisuutensa loppuun. Kotiuttamismerkintä tehdään sähköisen siviilipalvelusrekisterin (Sivariweb) kautta. Muista kotiuttamisen yhteydessä tehdä seuraavat toimenpiteet:
- Varmista, että velvollisen kaikki palvelustapahtumat on kirjattu Sivariwebiin.
- Varmista, että velvollisen maksettavat päivärahat, ruokarahat, työmatkakulut ja asumiskulut yms. on laskettu ja maksettu/menossa maksuun. Kotiuttamismerkinnän jälkeen velvollisen tiedot poistuvat näkymästä, eikä velvollisen tietoja enää voi käsitellä.
- Tee kotiuttamismerkintä (Avaa valikko ”Toiminnot…”, valitse ”Kotiuta”, aktivoi sähköinen allekirjoitus valitsemalla ”Allekirjoita”. Merkinnän voi tarvittaessa tehdä muutama päivä ennen tai jälkeen todellista kotiuttamispäivää. Huomioi, että merkintäpäivä ei välttämättä ole kotiuttsmispäivä vaan velvollisen viimeinen palveluspäivä = kotiuttamispäivä.
Sivariwebin kotiuttamismerkintä (mp4) Huom. Valikko hieman muuttunut (”Lisää tapahtuma” -> ”Toiminnot…”).
- Kotiuttamisilmoituksen voi tulostaa velvolliselle. Tulosteessa on sähköinen allekirjoitus, joka vahvistetaan rastittamalla ”Allekirjoita” kirjauksen yhteydessä. Kotiuttamisilmoitus on velvolliselle tärkeä asiakirja esim. passia hakiessa. Velvollinen löytää tarvittaessa kotiuttamisilmoituksen Omasivarista, jos ilmoitus on allekirjoitettu sähköisesti palveluspaikan toimesta.
- Käsittele mahdollinen majoituskorvaus. Kalenterivuoden majoituskorvaus on haettava viimeistään kuluvan vuoden viimeisenä päivänä.
Lisäksi velvolliselle voi antaa palvelustehtäviä kuvaavan työtodistusta vastaavan todistuksen. Todistus tulee olla palvelustodistus, ei työtodistus, sillä velvollinen ei ole työ- eikä virkasuhteessa palveluspaikkaan. Todistuksesta voi käydä ilmi palvelustehtävät sekä palvelusajanjakso ja todistuksella tulee näkyä maininta, että kyseessä on siviilipalvelustodistus.
Velvollisuus suorittaa siviilipalvelusta päättyy sen vuoden lopussa, jolloin palvelusvelvollinen on täyttänyt 30 vuotta. Kyseisenä vuonna 30 vuotta täyttäneet siviilipalvelusvelvolliset on siten kotiutettava vuoden viimeisenä päivänä, vaikka lakimääräistä siviilipalvelusaikaa olisi vielä jäljellä. Kotiuttamisperuste tulee mainita kotiuttamisilmoituksessa mutta muutoin toimitaan samoin kuin täysin palvelleen kohdalla.
Kotiuttamistarkastus
Velvollisella on oikeus lääkärintarkastukseen palveluksen päättyessä. Tarkastus ei ole pakollinen.
- Velvollinen täyttää palveluksen päättyessä kyselyn omasta terveydentilastaan Omasivarissa. Ilmoituksella on merkitystä mahdollisen sotilastapaturmalain mukaisen korvausasian käsittelyssä.
2. Siviilipalveluksen keskeyttäminen
Siviilipalvelusvelvollinen voidaan kotiuttaa ainoastaan siviilipalveluslaissa säädetyillä perusteilla.
Pelkkä siviilipalvelusvelvollisen soveltumattomuus palvelustehtäviin tai palveluspaikkaan ei ole kotiuttamisperuste, vaan mahdollinen peruste palveluspaikan siirrolle, jota odotettaessa palvelusvelvollisen on edelleen jatkettava palvelustaan nykyisessä palveluspaikassa.
Keskeytys terveydellisin syin
Siviilipalveluskeskus voi kotiuttaa siviilipalvelusvelvollisen, jos hän on lääkärinlausunnon mukaan pitkähkön ajan palvelukseen kykenemätön.
- Hakemus palveluksen keskeyttämisestä tulee palveluspaikalta tai siviilipalvelusvelvolliselta itseltään. Pitkähkö aika on harkittava tapauskohtaisesti sairauden tai vamman mukaan. Pitkähkö aika voi olla paitsi yhtäjaksoinen pitkä sairasloma, myös koostua useista lyhyehköistä, samasta sairaudesta tai vammasta aiheutuvista sairauslomista. Yleisesti aika on vähintään 2 viikkoa kestävä jakso.
- Jos keskeytyspyynnön perusteena on lääkärinlausunto, palveluspaikka/velvollinen lähettää lääkärinlausunnon siviilipalveluskeskukselle, joka tekee päätöksen palveluksen keskeyttämisestä. Toimitettu lääkärinlausunto toimii Siviilipalveluskeskuksessa tehtävän arvion pohjana.
- Siviilipalveluskeskuksen on ennen päätöksen tekemistä kuultava palveluspaikkaa ja siviilipalvelusvelvollista.
Työpalvelu jatkuu, kunnes Siviilipalveluskeskus on tehnyt palveluksen keskeyttämistä koskevan kirjallisen päätöksen. Päätös keskeytyksestä ja viimeisestä palveluspäivästä lähetetään tiedoksi palveluspaikalle. Viimeinen työpalvelupäivä on Siviilipalveluskeskuksen päätöksentekopäivä.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen kaikki palvelustapahtumat on kirjattu Sivariwebiin.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen maksettavat päivärahat, ruokarahat, työmatkakulut ja asumiskulut yms. on laskettu ja maksettu/menossa maksuun.
Lykkäys
Siviilipalvelusvelvollinen voi hakea lykkäystä kesken palveluksen esimerkiksi alkavien opintojen takia.
- Velvollinen lähettää lykkäyshakemuksen liitteineen Siviilipalveluskeskukselle.
- Siviilipalveluskeskuskeskus lähettää tiedon lykkäyksestä ja viimeisestä palveluspäivästä palveluspaikalle, kun hakemus hyväksytään.
Palvelus loppuu lykkäysajan alkamista edeltävänä päivänä.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen kaikki palvelustapahtumat on kirjattu Sivariwebiin.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen maksettavat päivärahat, ruokarahat, työmatkakulut ja asumiskulut yms. on laskettu ja maksettu/menossa maksuun.
Palveluspaikan siirto
Siviilipalvelusvelvollisella on mahdollisuus vaihtaa palveluspaikkaa palveluksen aikana. Siviilipalveluskeskus päättää siviilipalvelusvelvollisen hakemuksesta siviilipalvelusvelvollisen siirrosta toiseen siviilipalveluspaikkaan palveluksen aikana.
Palveluspaikan siirto palveluksen aikana.
Keskeytys palvelusrikkomuksen perusteella
Harkinnanvarainen kotiuttaminen on mahdollista, jos siviilipalvelusvelvollinen on tehnyt siviilipalveluspaikkaan, sen henkilökuntaan, asiakkaaseen tai omaisuuteen kohdistuvan vakavan rikoksen tai jos hän käyttäytyy palvelus- tai työturvallisuutta vakavasti vaarantavalla tavalla.
- Palveluspaikka tekee palvelusrikkomusilmoituksen Sivariwebin kautta.
- Siviilipalveluskeskus kutsuu velvollisen kuulemistilaisuuteen. Ennen kuulemista siviilipalvelusvelvolliselle on ilmoitettava, mistä asiasta ja missä ominaisuudessa häntä kuullaan. Kuuleminen suoritetaan siviilipalveluskeskuksen määräämänä aikana joko siviilipalveluspaikassa tai siviilipalveluskeskuksessa
Siviilipalveluskeskus laatii tutkinnasta pöytäkirjan. Tutkinnassa on suullisesti kuultava siviilipalvelusvelvollista. Kuulustelukertomus on annettava siviilipalvelusvelvolliselle hänen luettavakseen ja tarkistettavakseen ja siihen on merkittävä siviilipalvelusvelvollisen tekemät huomautukset. Työpalvelu jatkuu, kunnes Siviilipalveluskeskus on tehnyt palveluksen keskeyttämistä koskevan kirjallisen päätöksen.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen kaikki palvelustapahtumat on kirjattu Sivariwebiin.
- Palveluspaikka varmistaa, että velvollisen maksettavat päivärahat, ruokarahat, työmatkakulut ja asumiskulut yms. on laskettu ja maksettu/menossa maksuun.