Loma
Siviilipalveluksessa on käytössä seuraavat lomat:
- Henkilökohtainen loma (HL) 18 päivää
- Kuntoisuusloma (KL) 20 päivää
- Vanhempainvapaa (VV) 12 päivää
- Palvelustehtävistä vapauttaminen
- Sairausloma (SL)
- Henkilökohtainen syyloma (HSL) 180 päivää
- Muita lomaohjeita
- Miten lomat lasketaan pyhäpäivien yhteydessä?
Siviilipalveluspaikka päättää loman antamisesta ja loman ajankohdasta. Loma- ja vanhempainvapaapäivät lasketaan arkipäivinä siten, että loma-aika ei kulu säännönmukaisen viikkovapaan aikana lukuun ottamatta koko viikon ajalle myönnettyä henkilökohtaista syylomaa (HSL).
Siviilipalvelusvelvolliselle maksetaan päivärahaa palvelusajaksi laskettavien lomapäivien ajalta. Palvelusaikaan lasketaan kuuluvaksi henkilökohtainen loma (HL), kuntoisuusloma (KL), vanhempainvapaa (VV), palvelustehtävistä vapauttaminen ja sairausloma (SL).
Siviilipalvelusvelvolliselle korvataan myös ruokailu sellaisilta loma- ja vapaapäiviltä, jolloin hän majoittuu siviilipalveluspaikan osoittamassa majoituksessa.
1. Henkilökohtainen loma (HL)
Siviilipalvelusvelvollisella on oikeus henkilökohtaiseen lomaan (HL), joka myönnetään ilman erikseen esitettävää syytä ja joka luetaan palvelusajaksi. Lomien määrä on koko palvelusaikana 18 päivää.
- HL-lomia ei saa määrätä pidettäväksi viikkovapaana (eli viikonloppuna tai niin sanottuna arkipyhänä, jolloin palvelus- paikan henkilöstöllä on vapaapäivä).
- Lomapäiviä jaetaan tasaisesti koko palvelusajalle. Lomia voidaan antaa siviilipalvelusvelvollisen hakemuksesta lomatarpeen mukaisesti, myös siten, että HL-lomia yhdistetään.
- Siviilipalvelusvelvollisen palvelusajan lomasuunnittelu on perusteltua käynnistää jo velvollisen perehdytysvaiheessa. Palveluspaikan vastuulla on huolehtia siitä, että velvollinen käyttää kaikki 18 henkilökohtaista lomapäivää.
2. Kuntoisuusloma (KL)
Siviilipalvelusvelvolliselle voidaan antaa kuntoisuuslomaa yhteensä enintään 20 vuorokautta, jos hän on erityisesti kunnostautunut palvelusaikana. Kuntoisuusloma luetaan palvelusajaksi.
Kuntoisuusloma annetaan siviilipalveluspaikan, esimerkiksi siviilipalvelusvelvollisen esihenkilön, aloitteesta, yksilöllisen kiitettävän palveluskäyttäytymisen perusteella ja yleensä heti aiheen ilmaantuessa.
- Kuntoisuusloman antamisen perustelut riippuvat palvelustehtävien luonteesta. Kuntoisuuslomaa voidaan myöntää esimerkiksi poikkeuksellisen hyvin suoritettujen palvelustehtävien, erityisen oma-aloitteisuuden ja vastuunoton, erityisen aikatauluja tai tehtäviä koskevan joustavuuden tai palveluspaikkaan tai palvelustehtävien suorittamiseen liittyvien rakentavien kehittämisehdotusten johdosta.
- Palveluspaikka sopii loman ajankohdasta velvollisen kanssa ja palveluspaikka tallentaa manuaalisesti loman ajankohdan Sivariwebiin.
Sivariweb ohjeet – Sivariwebkirjaukset- Kuntoisuusloma
- KL-lomia ei tule kerätä palvelusajan loppuun, ellei tähän ole erityistä syytä.
3. Vanhempainvapaa (IV)
Siviilipalvelusvelvollisella on oikeus oman lapsen syntymän yhteydessä pidettävään 12 vuorokauden yhtäjaksoiseen vanhempainvapaaseen, joka luetaan palvelusaikaan. Vaadittaessa siviilipalvelusvelvollisen on esitettävä esim. syntymätodistus.
Vanhempainvapaaseen ei lasketa viikkovapaita tai vastaavia vapaapäiviä. Vanhempainvapaan ajalta maksetaan päiväraha sekä ruokaraha, jos velvollinen on vastaanottanut palveluspaikan osoittaman majoituksen.
Vanhempainvapaa on yleensä aloitettava kuukauden kuluessa lapsen syntymästä.
4. Palvelustehtävistä vapauttaminen
Siviilipalveluspaikka voi vapauttaa siviilipalvelusvelvollisen palvelustehtävien suorittamisesta tietyillä perusteilla ilman, että hän joutuu käyttämään lomapäiviä. Vapauttamisen aika katsotaan palvelusajaksi ja merkitään Sivariwebiin koodilla ”palvelustehtävästä vapauttaminen”. Päiväraha maksetaan myös ajalta, jolloin siviilipalvelusvelvollinen on vapautettu palvelustehtävistä.
Vapauttaminen voidaan myöntää seuraavilla perusteilla:
- pääsykoepäivä, ylioppilaskirjoitukset
- sairaudesta tai vammasta toipuminen
- lähiomaisen kuolema tai äkillinen vakava sairaus taikka
- muu henkilökohtainen pakottava syy.
Palvelustehtävästä vapauttaminen edellyttää yleensä äkillisyyttä, vakavuutta, pakottavuutta ja tilapäisyyttä.
Muu henkilökohtainen pakottava syy voi olla esimerkiksi kutsu tuomioistuimeen tai viranomaisen määräämänä todistajana kuulusteluun. Palveluspaikka arvioi vapaan pituuden. Kyseessä on kuitenkin aina lyhyehkö ja tilapäinen vapaa.
Palvelustehtävistä vapauttamista ei ole tarkoitettu käytettäväksi tavanomaisiin lapsen sairastumistilanteisiin. Näissä tilanteissa tulisi käyttää ensisijaisesti HL-lomaa.
Lähiomaiseksi katsotaan
- avio- tai avopuoliso
- lapsi, pysyvästi huollettavana oleva lapsi ja puolison lapsi
- omat vanhemmat (myös adoptio- ja kasvattivanhemmat)
- sekä äiti- ja isäpuoli
- isovanhemmat ja
- sisarukset
5. Sairausloma (SL)
Joka päivästä on esitettävä sairauslomatodistus. Palveluspaikka myöntää sairausloman (SL) sairauslomatodistuksen perusteella. Sairauslomatodistus voi olla lääkärin tai terveydenhoitajan kirjoittama. Sairausloma luetaan palvelusajaksi. Siviilipalveluskeskus voi keskeyttää palveluksen palveluspaikan pyynnöstä siviilipalvelusvelvollisen pitkähkön sairausloman (noin 2 viikkoa) tai usean peräkkäin pidetyn lyhyehkön sairausloman vuoksi taikka kun lääkäri on todennut hänet palvelukseen kykenemättömäksi.
Jos siviilipalvelusvelvollinen sairastuu tai vammautuu loman aikana, hänen on ensisijaisesti hakeuduttava palveluspaikan osoittaman lääkärin hoitoon, elleivät pakottavat syyt edellytä muun lääkärin hoitoa. Sairastumisesta on ilmoitettava viivytyksettä palveluspaikkaan.
Palvelusajaksi laskettava loma katsotaan keskeytyneeksi sairausloman alkamispäivästä.
- Terveydenhuolto
- Kotiuttaminen – 2. Siviilipalveluksen keskeyttäminen – Keskeytys terveydellisin syin
6. Henkilökohtainen syyloma (HSL)
Palveluspaikka voi antaa siviilipalvelusvelvolliselle henkilökohtaisista syistä syylomaa (HSL-loma), jonka määrä koko palvelusaikana on enintään 180 päivää. HSL-lomaa ei lueta palvelusaikaan. HSL-loman myöntää siviilipalveluspaikan vastuuhenkilö.
HSL-loman perusteena voivat olla esimerkiksi taloudelliset tai perhesyyt, henkilökohtainen lomamatka tai luottamustehtävän hoitaminen. Myönnettäessä HSL-lomaa koko viikon ajalle, myös viikkovapaapäivät lasketaan HSL-lomaksi.
HSL-lomalla ollessaan siviilipalvelusvelvollisella ei ole oikeutta vapaisiin matkoihin, terveydenhuoltoon eikä muihin ylläpitoon liittyviin etuuksiin.
Palveluspaikan tulee merkitä HSL-lomat viipymättä Sivariwebiin, josta tieto 15 päivän ylittävästä HSL-lomasta siirtyy automaattisesti Kelalle.
7. Muita lomaohjeita
Lomista päättää palveluspaikan esihenkilö tai palveluspaikassa siviilipalvelusasioista vastaamaan määrätty henkilö. HSL-loman myöntää aina siviilipalveluspaikan vastuuhenkilö. Siviilipalvelusvelvollisen on haettava lomaa hyvissä ajoin ennen aiottua loman ajankohtaa mahdollisten työvuorojen järjestämiseksi. Loma voidaan antaa vain poikkeuksellisesti siviilipalveluksen tai työpalvelun alkamispäivästä lukien.
Siviilipalvelusvelvollinen voi hakea lomaa Omasivarin kautta ja palveluspaikka voi käsitellä lomahakemuksen Sivariwebissä. Tällöin lomatieto siirtyy automaattisesti velvollisen palvelustapahtumatietoihin.
Jos lomalla oleva siviilipalvelusvelvollinen tarvitsee loman pidennystä, hänen on haettava pidennystä palveluspaikalta viivytyksettä ja todisteellisesti. Lomaa ei saa jatkaa ilman hakemuksen hyväksymistä. Selvitys pidennyksen tarpeellisuudesta on tarvittaessa esitettävä hakemuksessa.
Lomia laskettaessa otetaan huomioon vain täydet kalenterivuorokaudet.
Jos yhdensuuntainen matkustaminen lomalle kotipaikkakunnalle (tai muulle paikkakunnalle, mihin velvolliselle on myönnetty maksuton matka) kestää yli kuusi tuntia julkisia kulkuneuvoja käyttäen, palveluspaikka voi hyvittää palveluksen alkamisen ja päättymisen kellonajassa kuuden tunnin ylittävän ajan joustavasti tulo- ja menomatkan aikataulujen mukaisesti (matkapidennys).
8. Miten lomat lasketaan pyhäpäivien yhteydessä?
Viikolle osuu pyhäpäiviä, jolloin muilla vastaavaa työtä tekevillä on ylimääräinen vapaapäivä
- Niiden lukumäärä vähennetään seitsemästä. (Huom! Tavanomaista toimistotyöaikaa noudattavalla viikonlopulle osuva pyhäpäivä ei tuota ylimääräistä vapaapäivää.)
Lomapäiviä ei saa määrätä viikkovapaille.
- Jokaisesta viikosta kaksi päivää on viikkovapaita
Onko viikolla tehty työpäiviä?
- Jäljelle jäävät päivät lasketaan lomapäiviksi
Esimerkki: Velvollinen työskentelee tavanomaisella toimistotyöajalla paikassa, jossa jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä, uudenvuodenpäivä ja loppiainen ovat henkilöstölle vapaapäiviä. Velvollinen haluaa lomailla maanantaista 22.12. tiistaihin 6.1. saakka. Kuinka monta lomapäivää jaksoon kuluu?
Lomajakson pituus on 16 vrk. Arkipyhiä on viisi kappaletta. Viikkovapaita on neljä päivää. Loput 7 päivää ovat lomapäiviä (HL tai KL).