Palveluspaikaksi?
Mitä siviilipalvelus on?
Asevelvollinen, jonka vakaumukseen perustuvat syyt estävät häntä suorittamasta asevelvollisuuslaissa (1438/2007) säädettyä palvelusta, vapautetaan sen suorittamisesta ja määrätään suorittamaan siviilipalvelusta. Myös naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanut nainen suorittaa siviilipalveluksen, mikäli hän lopettaa vapaaehtoisen asepalveluksen 30 palvelusvuorokauden jälkeen.
Siviilipalvelusajan pituus
Siviilipalvelusajan pituus on 347 vuorokautta. Palveluksen alussa on aina koulutusjakso, jonka pituus on noin 28 vuorokautta. Suoritettu varusmiespalvelu lasketaan palvelusaikaan ja vähennetään 347 vuorokaudesta.
Siviilipalvelukseen kuuluu koulutusjakso ja yhteiskunnalle hyödyllinen siviililuonteinen työpalvelu. Koulutusjakso suoritetaan Siviilipalveluskeskuksessa Lapinjärvellä ja työpalvelu hyväksytyissä siviilipalveluspaikoissa.
Työpalvelu
Siviilipalvelusvelvollisen hankkii palveluspaikan itsenäisesti. Palveluspaikan etsintä tulisi aloittaa jo ennen palveluksen alkamista. Siviilipalvelusvelvollinen ja palveluspaikka sopivat työpalvelun suorittamisesta sitoumuksella. Sitoumuksen perusteella siviilipalveluskeskus tekee työpalvelumääräyksen velvollisen hankkimaan palveluspaikkaan. Poikkeustapauksissa siviilipalveluskeskus voi määrätä velvollisen myös muuhun palveluspaikkaan.
- Sitoumus työpalveluun
- Palveluspaikan tehtävien määrääminen
- Velvollisuudet ja ylläpito
- Miten hakeutua palveluspaikaksi
- Siviilipalveluksen järjestämistä ja siviilipalvelusvelvollisen matkustamista koskeva ohje,voimassa 1.1.2024 alkaen (valtioneuvosto.fi, pdf) Huom. Tarkista ajan tasalla olevat päivärahat ja kilometrikorvaukset kotisivuiltamme.