Rikosrekisteriote
Siviilipalvelusvelvollisen esihenkilö ratkaisee rikostaustan tarkastamisen tarpeen velvolliselle suunniteltujen työtehtävien perusteella. Jos vastaaviin tehtäviin rekrytoitavalta työntekijältä pyydettäisiin rikostaustaote, on perusteltua pyytä sen tarkastamista myös siviilipalvelusvelvolliselta. Jos työtehtävät muuttuvat olennaisesti, rikostaustan tarkastamista voidaan pyytää myös kesken työpalvelun.
Velvollinen tilaa rikosrekisteriotteen koulutusjakson aikana ja se esitetään Siviilipalveluskeskukselle, jossa tehdään otteen esittämisestä merkintä siviilipalvelusrekisteriin. Otetta ei tarvitse näyttää työpalvelupaikalle.
Iäkkäiden kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteiden sekä lasten kanssa työskentelevien rikosrekisteriotteiden luovutusta koskevat eri säädökset.
Iäkkäiden ja vammaisten (1.1.2025 alkaen) kanssa työskentelystä säädetään sote valvontalain (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta 2023/741) 28 §:ssä, eli sääntely ja sen tulkinta on samoja molempien asiakasryhmien osalta. Otteita voidaan luovuttaa ainoastaan työ- tai virkasuhteissa toimiville, eikä sote valvontalaissa (2023/741) ole säädetty Siviilipalveluskeskuksen rinnastamisesta työnantajaan. Näin ollen Oikeusrekisterikeskus ei otetta voi siviilipalveluksen suorittamiseen luovuttaa.
Rikosrekisteriote lasten kanssa toimimiseen
Lakia 14.6.2002/504 lasten kanssa toimivien rikostaustan selvittämisestä sovelletaan myös siviilipalvelusvelvollisen työpalveluun. Palveluspaikat eivät tarkasta rikostaustaa vaan Siviilipalveluskeskus huolehtii velvollisen rikostaustan selvittämisestä ennen palvelusmääräyksen tekemistä.
Laki koskee työtä, johon kuuluu
- pysyväisluontoisesti ja olennaisesti ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa TAI
- muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa.
Lakia sovelletaan siten tilanteissa, joissa työ on luonteeltaan sellaista, että se mahdollistaa läheisen vuorovaikutuksen lapsen kanssa ja joissa lapsen huoltaja ei ole läsnä. Lain soveltaminen edellyttää, että molempien ehtojen ”pysyväisluontoisesti ja olennaisesti” on täytyttävä.
Olennaisuuden vaatimuksen perusteella lain soveltamisalaan eivät kuulu
- tehtävät, joissa työntekijän yhteydenpito lapsiin on satunnaista ja on oletettavissa, että lapsen ja työntekijän välille ei synny henkilökohtaista tai luottamuksellista suhdetta, joka voisi johtaa hyväksikäyttöön tai houkutteluun huumausaineiden kokeiluun.
- esimerkiksi lääkärin vastaanottotoiminta, koska usein myös lapsen huoltaja on läsnä; kirjastotyö, vaikka ajoittain vuoroja olisi myös lastenosastolla, oppilaitoksen vahtimestarin työ, jos tehtävät eivät sisällä kasvatukseen, opetukseen, hoitoon tai huolenpitoon osallistumista
Siviilipalvelusvelvollisen esimies ratkaisee rikostaustan tarkastamisen tarpeen velvolliselle suunniteltujen työtehtävien perusteella. Mikäli vastaaviin tehtäviin rekrytoitavalta työntekijältä pyydettäisiin rikostaustaote, on perusteltua pyytä sen tarkastamista myös siviilipalvelusvelvolliselta. Mikäli työtehtävät muuttuvat olennaisesti, rikostaustan tarkastamista voidaan pyytää myös kesken työpalvelun.
Sitoumus voidaan täyttää ennen rikosrekisteriotteen tarkastamista. Rikostaustan selvittämisen tarve merkitään sitoumukseen rastittamalla ao. kohta. Siviilipalveluskeskus tarkastaa rikosrekisteriotteet niiltä velvollisilta, joiden sitoumuksissa sitä edellytetään. Mikäli otteessa on merkintöjä tai ote ei ole saapunut ennen työpalvelun alkua, Siviilipalveluskeskus on yhteydessä työpalvelupaikkaan ennen kuin työpalvelu alkaa.
- Yksityisyyden suoja työelämässä ja lasten kanssa työskentely, Työelämän tietosuoja (TEM.fi)
- Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (finlex.fi)
- Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 10 §:n muuttamisesta (finlex.fi)
Rikosrekisteriotteen tilaus ja maksaminen (velvolliselle)
Rikosrekisteriote tilataan koulutusjakson aikana. Rikosrekisteriotetta haetaan Oikeusrekisterikeskuksen sähköisen asioinnin kautta, jolloin ote on mahdollista myöntää hyvinkin nopeasti ja ote on hinnaltaan edullisempi. Rikosrekisteriote on nähtävillä Oikeusrekisterikeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa heti, kun se on laadittu. Rikosrekisteriote esitetään siviilipalveluskeskukselle, jossa tehdään otteen esittämisestä merkintä siviilipalvelusrekisteriin. Otteesta ei oteta jäljennöstä asiakirjoihin eikä sitä tarvitse näyttää työpalvelupaikalle.
Siviilipalveluskeskus korvaa otteen hankkimisesta aiheutuneet kustannukset siviilipalvelusvelvolliselle.
Koulutusjakson aikana tilattu rikostaustaote
Koulutusjakson aikana tilattu ote maksetaan sinulle päivärahan maksun yhteydessä takaisin (6 euroa).
Koulutusjakson jälkeen tilattu rikosrekisteriote
Rikosrekisteriotetta haetaan Oikeusrekisterikeskuksen sähköisen asioinnin kautta, jolloin ote on mahdollista myöntää hyvinkin nopeasti ja ote on hinnaltaan edullisempi. Rikosrekisteriote on nähtävillä Oikeusrekisterikeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa heti, kun se on laadittu. Rikosrekisteriote esitetään siviilipalveluskeskukselle, jossa tehdään otteen esittämisestä merkintä siviilipalvelusrekisteriin. Otteesta ei oteta jäljennöstä asiakirjoihin eikä sitä tarvitse näyttää työpalvelupaikalle.
Siviilipalveluskeskus korvaa otteen hankkimisesta aiheutuneet kustannukset velvolliselle.