Koulutusjakso
Siviilipalveluskeskuksessa
Siviilipalvelus aloitetaan aina koulutusjaksolla
Koulutusjakson tarkoituksena on antaa siviilipalvelusvelvolliselle tietoa siviilipalvelusjärjestelmästä, siviilipalveluksen suorittamisesta, siviilipalvelusta ohjaavasta lainsäädännöstä sekä siviilipalveluksen roolista osana yhteiskunnan varautumista. Koulutusjaksolla läpikäydään työpalveluksen suorittamisen periaatteet ja tuetaan velvollista työpalvelupaikan hankinnassa.
Koulutusjakson tavoitteena on antaa velvolliselle tietoa yhteiskunnan ja yksilön varautumisesta eri poikkeustilanteisiin sekä valmentaa velvollisia toimimaan erilaisissa arjen turvallisuuden haasteissa niin työpalvelun ajan kuin myös sen jälkeen.
Kokonaisturvallisuus keskiössä
Koulutusjaksolla on valittavana opetussisälöltään erilaisia koulutusryhmiä. Kullakin ryhmällä on oma opetuksen painopisteensä mutta kaikissa ryhmissä korostuu jokin Yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukainen elintärkeä toiminto (YTS), erityisesti henkinen kriisinkestävyys, väestön toimintakyky ja palvelut sekä sisäinen turvallisuus.
Yhteensä 144 oppituntia käsittävän koulutusjakson sisällöstä velvollinen saa koulutusjaksotodistuksen sekä mahdollisista erillisistä suorituksista oman todistuksen tai kortin.
Kaikille ryhmille yhteisiä opintoja ovat yhteiskunnan ja yksilön varautuminen, väestönsuojelu, ensiapukoulutus, oman talouden hallinta, hygieniaosaamiskoulutus, informaatiovaikuttamisen tunnistaminen, digitaalinen turvallisuus sekä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) peruskurssi.
Ryhmäkohtaiset opinnot pureutuvat syvemmin turvallisuustietoiseen ajattelun ja toiminnan tukemiseen sekä turvallisuustaitojen kerryttämiseen. Sisältöihin kuuluu mm. asumisturvallisuutta, arjen ympäristöturvallisuutta, paloturvallisuus- sekä alkusammutustietoutta, itsetuntemusta, neuvottelu- ja sovittelutaitoja, ihmisoikeuksia, kulttuuriomaisuuden suojelua, hyvinvoinnin edistämistä sekä henkistä ensiapua.
Ryhmäkohtaisista sisällöistä kerrotaan tarkemmin noin kuukausi ennen koulutusjakson alkua sähköpostitse velvolliselle lähetettävässä infoviestissä. Alustava lukujärjestys lähetetään yleensä erän alkua edeltävällä viikolla. Lopulliset lukujärjestykset saa koulutusjakson alkaessa.
Suuntautumisvaihtoehdot
Ryhmävalinta tehdään Omasivarissa. Voit itse päättää, minkä ryhmän valitset niistä ryhmistä, joissa on tilaa. Ryhmävalinnan voit tehdä Omasivarissa sen jälkeen, kun olet saanut infoviestin sähköpostiisi.
Näin teet ryhmävalinnan Omasivarissa (pdf).
Esimerkkejä koulutusjakson suuntutumisvaihtoehdoista:
- Kansalaisvaikuttaminen (KAVA)
- Palo, pelastus ja väestönsuojelu (PP)
- Ympäristö ja yhteiskunta (YKS)
- Väkivallan ennaltaehkäisy (VÄKE)
- Arjen turvallisuus (ATU)
Koulutusjakson toteutus
Opetus järjestetään hybriditoteutuksella siten, että koulutukseen kuuluu sekä etä- että lähiopetusjakso. Koulutusjakson etäluennoille ei voi osallistua ulkomailta, vaan koko koulutusjakso suoritetaan Suomesta käsin. Lähiopetusjaksolle Siviilipalveluskeskukseen saavutaan ryhmittäin koulutusjakson aikana. Oman ryhmän lähiopetusjakson ajankohta selviää ryhmävalintakirjeestä. Etäopetus tapahtuu Teamsissa, johon osallistujat saavat ryhmäkohtaiset kutsut sekä erilliset Teams-ohjeet ennen koulutusjakson alkua.
Opetus sijoittuu kaikilla ryhmillä pääsääntöisesti klo 9.00–16.00 välille, mutta koulutusjaksolla on myös iltaopetusta. Opetus sisältää myös kirjallisia tehtäviä ja joihinkin opetuskokonaisuuksiin kuuluu koe.
Lähiopetusjaksolla on oppitunteja myös viikonloppuna ja ilta-aikaan. Viikonlopun koulutuksen alle jääneet vapaapäivät siirtyvät jaksolla muuhun ajankohtaan.
Lähiopetusjaksolle saapuminen
Lähiopetusjaksolle matkustetaan julkisilla liikennevälineillä oman ryhmän lähijakson mukaisesti (tilauskuljetus noutaa velvollisia Helsingistä ja Kouvolasta). Matkustus- ja lipputilausohje lähetetään ennen koulutusjakson alkua sähköpostitse velvolliselle. Omalla autolla voi tulla, mutta kustannuksia ei korvata.
Lähijaksolla majoitus on Siviilipalveluskeskuksen tiloissa 2–6 hengen huoneissa. Kotona voi myös majoittua, mutta Siviilipalveluskeskus korvaa matkakulut vain saapumis- ja lähtöpäiviltä, muina päivinä kuljetaan omalla kustannuksella.
Terveysturvallisuus
Siviilipalveluskeskus seuraa aktiivisesti terveysturvallisuustilannetta ja toimimme aina voimassa olevien viranomaisohjeistusten mukaisesti. Infektiotautien leviämistä estetään parhaiten hyvällä käsihygienialla. Saavu vain terveenä paikalle!
Oma hygienia sekä maltillinen hajusteiden käyttö on kaikille eduksi. Huolehdi omien hygieniatarvikkeiden ottamisesta mukaan – ota myös oma pyyhe. Vuodevaatteet (lakanat ja tyynyliinat) tulevat keskukselta ja niitä tulee ehdottomasti käyttää.
Käytännön harjoituksia suoritetaan asiallisesti suojattuna. Osa opetuksesta tapahtuu sään salliessa ulkona, joten varaudu ulkovaatetuksella sekä asiallisilla jalkineilla. Ryhmäkohtaista tietoa lähijaksosta saat lähijaksoinfossa, joka pidetään ryhmille ennen lähijakson alkua.