Terveydenhuolto
Siviilipalvelusvelvolliselle ilmaiseen terveydenhuoltoon sisältyvät palvelusaikana palveluksen suorittamiseksi välttämättömät lääkärinpalvelut ja lääkärin määräämä tarpeellinen hoito
esimerkiksi lääkkeet palveluksen suorittamiseksi. Terveydenhuollon järjestämisestä palvelusaikana vastaa siviilipalveluspaikka.
Sopimukset palveluspaikan ja siviilipalvelusvelvollisen kesken mahdollisten hoitokulujen osalta eivät ole sallittuja. Palveluspaikka on vastuussa palveluksessa olevan siviilipalvelusvelvollisen terveydenhuollosta ajasta ja paikasta riippumatta.
- Silmälasien hankinta palveluksen aikana (pdf)
- Oikeus käyttää julkisen terveydenhoidon palveluita (pdf)
- Terveydenhuolto palveluksen aikana sivut 30-35 (valtioneuvosto.fi, pdf)
Ennen työpalvelua
- Palveluspaikan tulee sopia velvolliselle osoitetun terveydenhuoltopisteen kanssa toimintatavasta.
- Velvollisen kanssa käydään läpi terveydenhuoltoon liittyvät menettelyohjeet.
- Sitoumukseen merkitään ao. kohtaan terveydenhuoltopisteen nimi.
Työpalvelun aikana
- Velvollisen terveystiedot löytyvät Omakanta-järjestelmästä.
- Palveluspaikka myöntää sairausloman (SL) lääkärintodistuksen perusteella.
- Jokaisesta sairauspoissaolopäivästä on esitettävä sairauslomatodistus, joka voi olla lääkärin tai sairaanhoitajan kirjoittama. Todistukset säilytetään palveluspaikalla koko palveluksen ajan. Palveluksen päätyttyä todistukset voidaan hävittää.
- Sairausloma lasketaan palvelusajaksi.
Palveluspaikka voi anoa keskeytystä runsaiden sairauspoissaolojen takia (> 14 päivää), yhtäjaksoisen tai usean peräkkäin pidetyn lyhyen sairasloman vuoksi tai kun lääkäri on todennut velvollisen palvelukseen kykenemättömäksi.
- Palveluspaikka lähettää vapaamuotoisen keskeytyshakemuksen liitteenä kopiot velvollisen sairauslomatodistuksista.
- Päätös mahdollisesta palveluksen keskeyttämisestä tehdään Siviilipalveluskeskuksessa.
Hammashuolto
Koulutusjakson aikana tehdyn palveluskelpoisuustarkastukseen ei sisälly hammashuoltoa. Siviilipalvelusvelvollisen ehkäisevän ja säilyttävän hammashuollon sekä yleiseen terveyteen vaikuttavien hammassairauksien diagnosoinnin ja hoidon kustannukset kuuluvat työpalvelun aikana palveluspaikan korvattaviksi.
- Kiireetön hoito on yleensä tarkoituksenmukaisinta toteuttaa palvelusvelvollisen kotikunnan hammashuollon piirissä.
- Akuuteissa tilanteissa myös yksityislääkäri voi olla tarpeen.
- Siviilipalvelusvelvollisen hammashuollossa pääpaino on ehkäisevässä ja säilyttävässä hoidossa sekä yleiseen terveydentilaan vaikuttavien hammassairauksien diagnosoimisessa ja hoidossa.
- Määräaikaistarkastuksen yhteydessä siviilipalvelusvelvolliselle annetaan tarvittava ehkäisevä ja säilyttävä hammashoito.
Tarkoituksenmukaisen hoidon antamiseksi palveluspaikka sopii valitsemansa hammaslääkärin kanssa hoitosuunnitelmasta ja kustannuksista.
Rokotteet
Palveluspaikka vastaa rokotteista, jos velvollisen siviilipalveluksen aikaisiin työtehtäviin kuuluu työskentelyä sellaisissa työtehtävissä, joiden parissa tulee olla rokotesuoja tiettyjä tauteja vastaan.
Jos siviilipalvelusvelvollinen sairastuu tai vammautuu loman aikana
Velvollisen on ensisijaisesti hakeuduttava palveluspaikan osoittaman lääkärin hoitoon, elleivät pakottavat syyt edellytä muun lääkärin hoitoa.
Sairastumisesta on ilmoitettava viivytyksettä palveluspaikkaan. Palvelusajaksi laskettava loma katsotaan keskeytyneeksi sairausloman alkamispäivästä.
Palveluksen päättyessä
- Velvollisella on oikeus lääkärintarkastukseen palveluksen päättyessä. Tarkastus ei ole pakollinen.
- Velvollinen täyttää palveluksen päättyessä kyselyn omasta terveydentilastaan Omasivarissa.