Tehtävien määrääminen
- Työtehtävistä sopiminen
- Työpalvelu vs. työ- tai virkasuhde
- Työsuhteet ennen siviilipalvelusta
- Oppilaitos palveluspaikkana
- Työskentely vapaa-aikana
- Pääsykokeet
- Esteettömyyslausunto
- Työpalvelupaikasta ilmoittaminen
- Velvollisen työ- tai virkasuhteen jatkuminen palveluksen jälkeen
1. Työtehtävistä sopiminen
Velvollinen ja palveluspaikka sopivat työpalvelun suorittamisesta sitoumuksella. Työtehtävät on hyvä sopia melko tarkasti etukäteen, myös mahdollisista työtehtävien muutoksista esim. palveluspaikan lomien aikaan.
Siviilipalveluspaikka perehdyttää velvollisen palveluspaikkaan ja työtehtäviin. Työtehtäviä sopiessa huomioidaan siviilipalvelusvelvollisen soveltuvuus ja vakaumus.
- Soveltuvuudessa huomiota kiinnitetään lähinnä hänen koulutukseensa, työkokemukseensa ja terveydentilaansa.
- Siviilipalvelusvelvollisen vakaumus on keskeistä palveluksen järjestämisessä. Hänen omalle ilmoitukselleen vakaumuksesta on annettava merkitystä palveluspaikkaa ja palvelustehtäviä määrättäessä. Jos annettu tehtävä on hänen vakaumuksensa vastainen, hänet määrätään muihin tehtäviin.
Suomen- tai ruotsinkielisen siviilipalvelusvelvollisen on voitava suorittaa palvelus omaa äidinkieltään käyttäen. Myös siviilipalvelusvelvollisen muu äidinkieli huomioidaan määrättäessä velvolliselle palveluspaikkaa ja -tehtäviä ainakin palvelustehtävien edellyttämän kielitaidon ja palveluspaikan henkilökunnan kielitaidon osalta.
Siviilipalvelusvelvollisen on suoritettava tunnollisesti hänelle määrätyt palvelustehtävät siviilipalveluspaikan osoittamassa työpisteessä ja noudatettava siviilipalveluspaikan antamia työnjohdollisia määräyksiä.
- Rikosrekisteriote
- Vaitiolovelvollisuus
- Nuorisotakuu
- Palveluspaikan siirto työpalvelun aikana
- Palvelus ulkomailla
Jos siviilipalvelusvelvollinen laiminlyö palvelustehtävien suorittamiseen liittyvät velvoitteensa tai muutoin toimii vastoin palvelusvelvoitteitaan, palveluspaikka voi tehdä palvelusrikkomusilmoituksen.
Palvelusrikkomukset ja kurinpito
2. Työpalvelu vs. työ- tai virkasuhde
Siviilipalvelus ei muodosta työ- tai virkasuhdetta palveluspaikkaan.
- Siviilipalveluspaikalla palveluksen suorittamiseen ei saa yhdistää muuta työntekoa eikä minkäänlaisen taloudellisen vastikkeen maksamista (esim. palkallisia lisävuoroja).
- Siviilipalvelusvelvolliselle ei saa maksaa palkkaa eikä esimerkiksi virkahenkilöstölle maksettavia päivärahoja, kokouspalkkioita tai ylityökorvauksia.
- Siviilipalvelusvelvollisen työpanosta ei lasketa työmitoitukseen.
Siviilipalvelusvelvollisen työ- ja vapaa-aika
Siviilipalvelusvelvollista ei saa määrätä työhön, jota palveluspaikan vakituiset työntekijät työriidan vuoksi eivät suorita, paitsi jos on kyseessä kielletty työtaistelutoimenpide.
Takaisin ylös ↑
3. Työsuhteet ennen siviilipalvelusta
Virka- tai työsuhdetta ei saa päättää palvelukseen astumisen perusteella. Aikaisempi työsuhde, esimerkiksi aiempi kesätyö tai määräaikainen työsuhde, ei muodosta estettä siviilipalveluksen suorittamiselle samassa paikassa.
- Oppisopimuksessa on myös kyse työsuhteessa tehtävästä työstä.
- Ilman työsuhdetta tapahtuvaa työharjoittelua, työssäoppimisjaksoa tai työhallinnon kautta toteutettavaa työkokeilua ei tule katkaista palveluksen alkamisen vuoksi siten, että henkilö siirtyisi suorittamaan siviilipalveluksen työpalvelua samassa paikassa.
4. Oppilaitos palveluspaikkana
Jos siviilipalveluspaikka on jokin oppilaitos:
- Siviilipalvelusvelvollinen ei voi palvella sellaisissa tehtävissä, jotka suoraan hyödyttäisivät hänen opintojaan kyseisessä oppilaitoksessa. Työpalvelun suorittamisesta ei esimerkiksi saa kertyä opintopisteitä tai vastaavia opintosuoritteita.
- Jos työpalvelu suoritetaan samassa oppilaitoksessa, jossa velvollinen on kirjoilla opiskelijana, esihenkilöltä edellytetään tarkkuutta siviilipalveluksen suorittamiseen kuuluvien työtehtävien ja opiskelun erottamisessa.
- Opiskelu vapaa-ajalla on sallittua myös samassa oppilaitoksessa, jossa velvollinen suorittaa työpalvelua.
5. Työskentely vapaa-aikana
Siviilipalvelusvelvollinen voi tehdä palvelusajan vapaa-aikana töitä ilman aikarajoituksia, mutta ei kuitenkaan oman palveluspaikkansa palveluksessa. Rahallinen korvaus vaikuttaa Kelan myöntämiin avustuksiin.
Takaisin ylös ↑
6. Pääsykokeet
Siviilipalvelusvelvolliselle on taattava mahdollisuus osallistua Suomessa pidettäviin pääsykokeisiin, vaikka pääsykoe osuisi työajalle. Pääsykoepäivä kirjataan Sivariwebiin ”palvelustehtävästä vapauttaminen” -tapahtumana. HSL-loman käyttö näissä tilanteissa ei ole nuorisolain tavoitteiden mukaista. Velvolliselle annetaan myös valtion varoista korvattavat matkaliput pääsykokeisiin matkustamista varten. Mahdollisuus osallistua pääsykokeisiin työajalla ei koske ennakkotehtävien tekemistä.
Takaisin ylös ↑
7. Esteettömyyslausunto
Siviilipalveluspaikka antaa työpalveluaikana esteettömyystodistuksen passia varten. Todistus tehdään Sivariwebissä ja on tämän jälkeen siviilipalvelusvelvollisen käytettävissä Omasivarissa, josta hän voi tulostaa tai ladata sen liitettäväksi passihakemukselle. Todistuksessa on mainittava aika, jolle passi palveluspaikan näkemyksen mukaan voidaan antaa.
Esteettömyyttä voidaan puoltaa sen kalenterivuoden loppuun asti, jonka aikana palvelusvelvollinen täyttää 28 vuotta. Esteettömyyttä voidaan myös puoltaa ilman päättymisaikaa, jos työpalvelua on vain vähän jäljellä.
Sivariweb-ohjeet (12. Esteettömyyslausunto)
8. Avoinna olevasta työpalveluspaikasta ilmoittaminen
Siviilipalveluspaikka merkitsee tiedot avoinna olevasta työpalveluspaikastaan ja siviilipalvelusvelvollista koskevat toivomukset Sivariwebiin, josta ne välittyvät automaattisesti siviilipalveluskeskuksen verkkosivuille avoimeen SivariwebPublic -palveluun.
SivariwebPublic – avoimet työpalvelupaikat (mol.fi)
Palveluspaikka ylläpitää itse omat yhteystietonsa ja työpalvelupaikkojensa tiedot Sivariwebissä. Suljetun työpalvelupaikkailmoituksen voi tarvittaessa päivittää ja avata uudestaan.
Sivariweb-ohjeet (2.3 Työpalvelupaikkojen hallinnointi)
Siviilipalveluspaikka valitsee itse tehtäviinsä soveltuvimman siviilipalvelusvelvollisen esimerkiksi haastattelemalla hakemuksensa jättäneitä velvollisia. Sivariwebistä löytyy myös niiden velvollisten CV:t, jotka ovat sen sinne tallentaneet. Näiden perusteella palveluspaikka voi omatoimisesti kutsua henkilöitä palveluspaikkahaastatteluun.
Takaisin ylös ↑
9. Velvollisen työ- tai virkasuhteen jatkuminen palveluksen jälkeen
Työnantaja ei saa irtisanoa työsopimusta siviilipalveluksen takia. Siviilipalvelusvelvollisen on ilmoitettava työnantajalleen työhön palaamisesta viimeistään 14 päivää ennen aiottua työhön palaamista. Palveluspaikan on pyydettäessä annettava velvolliselle todistus kotiuttamisajankohdasta.
Siviilipalvelusvelvollisen aikaisemman työ- tai virkasuhteen jatkumisesta siviilipalveluksen päätyttyä säädetään maanpuolustusvelvollisuutta täyttävän työ- ja virkasuhteen jatkumisesta annetussa laissa (305/2009).
Takaisin ylös ↑